Andreas J. Schulz & 1. verdenskrig

Fotografi af fire deltagere i 1. verdenskrig: "Mathis", "Far Dres", "Dres" og "Milert" (påskrevet med kuglepen)

Far og tre sønner

Herover ses et foto (temmelig mørkt desværre) fra vor families fotoalbum, som viser ovennævnte fire personer i uniformer. Uniformerne er fra 1. verdenskrig, og en eller anden har med kuglepen (!) skrevet navne på personerne. ”Matthis, Far Dres, Dres, Milert”, står der. Billedet fortæller således, at fire af Schulz-Hellevad-familiens medlemmer blev inddraget som soldater i 1. verdenskrig, nemlig faderen Andreas J. Schulz og børnene Milert, Matthias og Andreas Schulz.

Med hensyn til den yngste, sønnen Andreas' deltagelse, så har vi dog ikke kunnet finde oplysninger om, på hvilken måde han deltog (måske børnebørn kunne hjælpe os på vej?). De tre andres deltagelse er til gengæld veldokumenteret i form at et temmelig stort antal soldaterbreve (privateje i vor familie).

Andreas Jepsen Schulz (1871-1942) deltager

Malermester Andreas J. Schulz deltager ganske rigtigt i krigen, men i modsætning til de to sønner Milert og Matthias kommer han aldrig ud til krigens front.

Herunder fortælles i kort form om hans deltagelse, og deltagelsen kan beskrives som tre forløb.


• Vagtmand i Nordslesvig i ca. 6 mdr. (sept. 1914 – marts 1915)
• Fangevogter i Nordtyskland ca. 3 mdr. (marts 1915 – juni 1915
• Fangevogter i Svejlund v. Hellevad resten af krigen (juni 1915 – nov. 1918)

Vagtmand i Nordslesvig i ca. 6 mdr. (setp. 1914 – marts 1915)
Da verdenskrigen bryder ud i 1914 (1. august), går der kun 1½ måned inden Andreas bliver indkaldt. Han møder op i Flensborg d. 25. september, og bliver straks iklædt støvler og uniform.

Jejsing-Holstrup. Det første opgave han får er dog særdeles overskuelig. Sammen med en lille gruppe soldater (5-10 mand) skal han patruljere ved Tønder-Tinglev-banen (Man ser det for sig ;-) . De ligger i et lille bjælkehus bygget af jernbanesveller i nærheden af Jejsing-Hostrup.

Tønder. Måneden efter bor han temmelig komfortabelt privat indkvarteret i Tønder, og opgaven er næsten den samme som før. Han skal patruljere igen, men nu i gaderne(!).

Frørup v. Christiansfelt og Hejlsminde. Op mod jul 1914 bliver han sendt til Frørup, hvilket er temmelig tæt på grænsen til Danmark (Kongeågrænsen). Her er han også vagtmand og har (formodentlig) til opgave at stoppe dessertører (= folk, som forsøger at undgå tysk militærtjeneste ved at flygte til Danmark). Igen er han heldig at få lov at bo privat indkvarteret.

Opholdet her varer ca. 4 mdr. og afsluttes med en uges ophold i Hejlsminde. Det sidste ophold i Hejlminde har (formodentlig) bestået i en slags forberedelsen til turen til Nordtyskland.

Fangevogter i Nordtyskland, Mechlenburg Vor Pommern (marts 1915 – juni 1915
Güstrow, Mecklenburg Vor Pommern. Vi er altså ½ år inde i krigen og næsten fremme ved foråret 1915 inden Andreas må forlade sin hjemegn Nordslesvig. Nu går rejsen sydøst på til en by i Nortyskland, som ikke er så kendt for de fleste. Byen hedder Güstrow og ligger i området Mecklenburg Vor Pommern. Denne by blev allerede i efteråret 1914 udset til at skulle rumme krigsfanger, og da Andreas ankommer består den af 250 barakker med ca. 100 mand i hver (altså ca. 25.000 krigsfanger). Antallet af krigsfanger i lejren svinger dog en del i de forskellige beskrivelser.

Fra Hellevad, Nordslesvig til Güstrow, Mecklenburg Vorpommern

Güstrow

Her bliver hans opgave at være fangevogter. Brevene viser dog, at han også har brugt meget tid på at undersøge og betragte forskellighederne blandt fangerne.

På et tidspunkt strammer tingene dog til. Der skal udvælges soldater til fronten, og her er han igen heldig, og bliver fritaget på grund af en fodskade.

Hjem til Hellevad igen

I juni måned lykkes det at ansøge om orlov, og imens får han ideen til at ansøge om lov til at være fangevogter på sin hjemegn. Bønderne manglede arbejdskraft dengang, da mange mænd var inddraget i krigen, og en af måderne at løse dette problem på, er at få krigsfanger udstationeret på gårdene. Igen er Andreas heldig, og får det arrangeret således at han bliver fangevogter for et meget lille antal fanger (4-8 mand) i Svejlund (ca. 5 km vest for Hellevad, hvor han selv bor).

Fangevogter i Svejlund v. Hellevad (juni 1915 – nov. 1918)

Fra sommeren 1915 og resten af krigen er Andreas således fangevogter i Svejlund og kan tildels passe sin malervirksomhed ved siden af. Han var heldig og slap billigt om ved krigen i forhold til hans to sønner Matthias og Milert (se deres selvstændige faneblade/menuer: M.SCHULZ, 1914-18 og MATTHIAS, 1914-18).

- - - 

Det underliggende faneblad/menu GÜSTROW TUR-RETUR finder du en mere detaljeret beskrivelse af Andreas J. Schulz' oplevelser fra 1914-18. 

| Svar

Nyeste kommentarer

04.03 | 16:54

Hej Milert, 13 Antons søn Henning gift med Inga Irene (f. Larsen), de fik en søn Thomas. Erik blev gift med Linda (f. Jensen) vi har to børn Martin og Jacob

26.05 | 15:31

Tak skal du have for oplysningen, Erik. Den vil blive lagt ind, og du er ALTID velkommen til at kontakte mig, hvis du får behovet. Schulz-hilsen, Milert

26.05 | 14:43

Jeg ved ikke om det har interesse. 13 Anton blev gift med Inga Viola Vangsgaard Christensen. I ægteskabet er der to børn: Henning, bosiddende i Viby J. og Erik,

16.12 | 10:03

... du er dog næppe i familie med os, som staver vores Schulz uden 't'.